Dolar 32,3701
Euro 34,7315
Altın 2.394,15
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 24°C
Az Bulutlu
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C

Zilhicce Ayının Fazileti

Zilhicce Ayının Fazileti
10 Nisan 2023 14:33
59.935

Zilhicce Ayının Fazileti

Kurban Bayramı’nın kutlandığı aya Zilhicce denir. Bu kelime, Arapça’daki “hac ayı” anlamına gelen “zülhicce” ve “zülhacce” kelimelerini temsil etmektedir. Hicri takvimde bir ayın adı olan Zilhicce ayı, yılın 12. ayı olarak bilinmektedir. Hicri takvimin bu ayına denk gelen Zilhicce ayında oruç tutulmaktadır. Tutulan bu oruca büyük sevap yazılmaktadır.

Zilhicce, hac ayıdır. Hac ibadetinin yerine getirildiği mübarek bir aydır. Her yönüyle kutsal ve bereketli olan Zilhicce ayında kurbanlar kesilir, namazlar kılınır, dualar edilir ve ibadetlerini yerine getirmiş olanların amel defterleri kapanır. Bu ayda yapılacak ibadetlerden biri de Zilhicce orucudur.

Zilhicce ayının fazileti olarak ilk on gününde yapılan ibadetler çok kıymetlidir. Öyle ki birkaç hadis-i şerif bunu doğrulamaktadır.

(Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.) [İbni Mace]

(Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir.) [Beyhekî]

(Terviye günü [Arefe’den önceki gün] oruç tutup, günah söz söylemeyen Müslüman Cennete girer.) [Ramuz]

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutan, her günü için yüz köle azat etmiş veya cihad edenlere yüz at vermiş yahut Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevab alır.) [R. Nasıhin]

(Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gafilin]

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [Ebul Berekat]

(Zilhiccenin ilk on günü, fazilette bin güne, Arefe günü ise on bin güne eşittir.) [Beyhekî]

(Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.) [Taberani]

(Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberani]

Tesbih: Sübhanallah,

Tahmid: Elhamdülillah,

Tehlil: Lâ ilâhe illallah,

Tekbir: Allahü ekber, anlamına gelmektedir.

Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, bu ayın ilk günleri yapılan ameller, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir?) dediklerinde, (Evet, cihaddan da kıymetlidir, ancak canını, malını esirgemeden savaşıp şehit olanın cihadı daha kıymetlidir) buyurdu. (Buhârî)

Hazret-i Ebüd-derda buyurdu ki: Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok dua ve istigfar etmelidir, çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır. Cennette yüksek derecelere kavuşur. (Şir’a)

Bilindiği üzere her hafta tırnak, saç ve sakal kesmek sünnettir. İbni Âbidin hazretleri, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemeli. (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını ve tırnağını kesmesin) hadis-i şerifi, bir emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehabdır) şekkp buyurmaktadır. Kurban kesecek olan kişinin, Zilhicce ayının ilk gününden kurban kesinceye kadarki müddette, tırnağını, saçını, sakalını ve bıyığını kesmemesi müstehab kabul edilir; ancak vacib kabul edilmez. Bunları kesmesi günah sayılmaz ve kurban sevabında azalma olmaz.

Zilhicce ayının ilk on gün içerisinde, hasta ziyaretinde bulunan kimseler, Allahü Teâlânın dostlarını ziyaret edip hatırını sormuş gibi olur. Yine bu on gün içerisinde Ehl-i Sünnet’e uygun bir din kitabı okumanın çok sevabı vardır. Zira din ilmini ve Ehl-i Sünnet itikadını öğrenmek, erkek kadın her Müslümana farzdır. Bunu çocuklara öğretmek ise birinci görevimizdir.

Zilhicce Orucu Nedir?

Zilhicce ayı orucu en bereketli oruçlardan biridir. Allah adına oruç tutmak insanın manevi dünyasını zenginleştirir. Bu oruç, sağladığı faydalar nedeniyle birçok kişinin ruh dünyasını da yumuşatır. Zilhicce’nin ilk 9 gününün oruç tutulması gerektiği söylenmektedir. Tutulmak istenen bu orucun son günü Kurban Bayramı’na kadardır. Zilhicce orucunun son günü yani 10. günü; Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelmektedir. Bu dönemde tutulan oruç Zilhicce orucu sayılır.

Zilhicce Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Kurban Bayramı ayına denk gelen Zilhicce ayında oruca gönülden niyet etmek önemlidir. Niyetinizde  Allah rızası için oruç tuttuğunuzu belirtmeniz müstehaptır. Orucun bereketini sahur ve iftarda dua ederek, sofraya oturarak  yaşayabilirsiniz.

Orucunuz nafile, adak veya kaza ise, bunu muhakkak beyan etmelisiniz. Zilhicce ayında oruç tutmayı planlıyorsanız, şu cümleler ile niyette bulunabilirsiniz: “Niyet ettim Allah rızası için yarın Zilhicce orucu tutmaya. Kabul et Yüce Rabbim. Amin”

Zilhicce Orucu Ne Zaman Tutulur?

Hicri takvim, Zilhicce’de ne zaman oruç tutulacağını söyleyenler için bir rehberdir. Zilhicce ayı, Kurban Bayramı ayına denk gelmektedir. Zilhicce ayı 10 günlük bir oruç dönemidir. Orucun ilk 9 günü Kurban Bayramı’nda tutulmalıdır. Zilhicce ayının 10. günü, Kurban Bayramı’nın ilk günü ile aynıdır. Orucunuzu tutmak ve sevabını almak için mübarek geceden önce niyet ederek orucunuzu sonlandırabilirsiniz.

Zilhicce’nin 9. günü oruç tutmak, hacca gidenlere sağlık nedenleri ile pek tavsiye edilmemektedir. Zilhicce’nin 9’unda hac ziyareti yapanlar, nerede toplanmalı sorusuna ise şu şekilde cevap alabilirler: 9. gün, Arafat Dağı’nda bir süre durmak gerekir.

2023 yılında bu orucu tutmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli süreçler bulunmaktadır. Hicri takvimin son ayı olan Zilhicce, kurban ve haccı da içeren bir süreçtir. Zilhicce’nin ilk günü Haziran 2023’e rastlanmaktadır. 19 Haziran Pazartesi günü, Kurban Bayramı’nın ilk, Zilhicce ayının da 10. günüdür. Bu bilgilere göre hareket edebilir ve oruç günlerini aksatmadan tutup Zilhicce ayının faziletinden yararlanabilirsiniz.

Zilhicce’nin 9. ve 10. günlerinde yapılması gereken ibadet nedir? sorusuna şöyle cevap vermemiz mümkündür: Zilhicce’nin ilk 9 günü müstehap oruç, 9. gün orucun müstehab olduğu anlamına gelir. Onuncu gün Kurban Bayramı’dır ve bayramda oruç tutulması müstehab değildir. Bayramdan önce oruç tutmak daha faziletlidir. Bir bayram gününde aile ve insanlarla paylaşılan bir sofranın manevi doyum sağladığı söylenir. Bu nedenle bayramdan değil, bayramdan önce oruç tutmak mümkündür.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Zilhicce’de oruç tuttuğunu hatırlayıp bu orucun ne kadar bereketli olduğunu düşünebilirsiniz. Zira Zilhicce orucu, aklı başında insanlara lâyıktır.

Zilhicce Ayının İlk 10 Gününün Fazileti 

Bir kimse o on günü ibâdet ve taat ile geçirirse, Allahu Teala ona on ikramda bulunur.

  • Hayatı başarılı ve müreffeh olur.
  • Serveti bol olur, kat kat artar.
  • Yüce Allah onun soyunu korur.
  • İbadetleri, günahlarının kefareti olur.
  • Yaptığı iyiliklerin karşılığında pek çok mükafat alır.
  • Ölümü kolaylaşır.
  • Kabirde karanlığına aydınlık verilir.
  • İyilik tarafı ağır basar.
  • Ahiret hayatında rezil olmaktan kurtulur.
  • Cennet derecesi yükselir.

Zilhicce Ayında Hangi İbadetler Yapılır?

Zilhicce ayının faziletine nail olmak için yapılması gereken bazı ibadetler vardır ki bunlar, büyük sevaplar kazanmaya yardımcı olmaktadır. Bu doğrultuda Zilhicce ayında kaza namazı kılmak, Kur’an okumak, sadaka vermek ve tesbih namazı kılmak en önemli ibadetlerden kabul edilir. Zilhicce ayının en kıymetli ibadetleri İslam’ın beş şartından biri olan hac ve oruçtur.

Zilhicce Ayı Namazı

Hadis-i şerifte, ilk 10 gecede her gece kılınan namaz hakkında cennetten müjdeler vardır. Zilhicce’nin son gecesinden Kurban Bayramı’na kadar olan Zilhicce’nin ilk on gününde 4 rekat namaz kılmak müstehabdır. Her rekatta 1 Fatiha, 3 İhlas, 1 Felak, 1 Nas  ve 3 Ayet-el Kürsi okunmalıdır. Namazdan sonra ise şu dua okunmalıdır: “Sübhanallahi zil izzeti vel ceberut. Sübhanallahi zil kudrati vel melekut. Subhanel hayyillezi la yemut. La ilahe illa hüve yuhyi ve yümit ve hüve hayyün la yemut. Subhanallahi Rabbil ibadi vel bilad. Velhamdulillahi kesiran tayyiben mübareken ala külli hal. Allahuekberu kebiran. Rabbena Celle Celalühü ve kudratühü bi külli mekan.”

Zilhicce Ayında Yapılacak Zikirler Nelerdir?

İbn Abbas’ın (r.a) “Bilinen günlerde Allah’ın adı anılsın” ayetindeki “bilinen günler” ifadesini Zilhicce’nin ilk on günü veya teşrik günleri olarak tefsir ettiği rivayet edilmektedir.

Peygamberimiz buyurdu ki: “Allah katında ibadet ve salih amellerde Zilhicce’nin ilk on gününden daha faziletlisi yoktur. Allah katında Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerli hiçbir şey yoktur. Bu günlerde çokça cemaatle namaz kılın, çokça tesbihat, tahmid, tehlil ve tekbir alın.”

𝐓𝐄𝐊𝐀𝐒𝐔𝐑 ®
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.